divendres, 12 de juny del 2009

4. La música, especialment en el camp de rock, va ser en aquella època un fenomen indestriable de conceptes com revolució i canvi. En aquest sentit el festival de Woodstock va ser molt important: busca informació. Ho pots il·lustrar amb youtubes, imatges, arxius de so, lletres de cançons (alguna de Bob Dylan com "Blowin' in the wind", traduïda al català és "La resposta està en el vent"). Centra't sobretot en: The Doors (Jim Morrison), Jimi Hendrix, The Rolling Stones i, el més paradigmàtic, Bob Dylan.

El festival de música i art de Woodstock va ser un dels festivals de rock més famosos de la història. Va tindre lloc en una granja de Bethel, Nova York, els dies 15, 16 i 17 d'agost de 1969. El festival té el nom de Woodstock perquè inicialment estava programat que tinguera lloc en un lloc del poble de Woodstock, en Ulster County; l'oposició local quasi aconseguix que se suspenguera l'esdeveniment, però Sam Yasgur va convéncer son pare Max Yasgur per a acollir al concert en els terrenys de la família, localitzats en Sullivan County.

Woodstock es va convertir en la icona d'una generació de nord-americans farta de les guerres i que pregonava la pau i l'amor com a forma de vida i mostraven el seu rebuig al sistema, és a dir, molta gent que va estar en el festival era hippie, tot i que realment ells no es designen així, ja que aquesta era una denominació despectiva de la gent.
El moviment que es va desenvolupar en els Estats Units durant la dècada dels 60, es caracteritzava perquè els xics portaven cabellera i amulets, les xiques faldes de colors; els seus símbols eren la bandera de l'arc iris, no confondre amb la bandera de l'orgull gai que és la bandera de l'arc iris invertida, i l'anomenat símbol de la pau; estaven en contra de la guerra de Vietnam, per la qual cosa Jimi Hendrix va tocar l'himne estadunidense en elèctric durant el festival per a demostrar que perquè estigueren en contra de la política militar del seu país continuaven sent americans, ja que alguns els consideraven com un moviment antiamericà. Tot i això val a dir que Hendrix el va fer sonar amb fortes dosis de distorsió i percusió que simulaven el soroll de les metralletes i les bombes esclatant. Hi hagué a la base de la seua interpretació una clara crítica a l'imperialisme militariste que practicaven els EUA. De fet, Hendrix va eixir a l'escenari vestit d'indi (la seua àvia, a més era cherokee dels seus ideals eren, a banda del pacifisme, l'amor lliure, la vida en comunes, l'ecologisme, i l'amor per la música i les arts; es va arribar a creure que havien deixat d'existir ja que des del Estiu de l'amor de 1967 i Woodstock van tendir a evitar publicitar-se, tot i que encara continuen existint en nombrosos països, evolucionant algunes comunes hippys a ecoaldees, que també es denominen com a comunes de l'any 2000 i encara seguixen donant-se cita en alguns festivals i trobades per a celebrar la vida i l'amor, com en el Festival de la Pau.


BubbleShare: Share photos - Find great Clip Art Images.




letra traduida de la cançó The times they are a-changing

Els temps estan canviant
La gent es comença a ajuntar per on la teva camines
I reconeixes l'aigua que t'envolta ha augmentat
I acceptes que aviat estaràs mullat fins als ossos
Si el temps per a tu és un preuat salvador
Llavors millor comença nedant o et submergiràs com una pedra
Perquè els temps estan canviant
Vengen escriptors i crítics, que profetizan amb el seu llapicer
I mantenen els seus ulls oberts, l'oportunitat no vindrà de nou
I no parlin tan prompte, perquè la roda encara està girant
I no hi ha qui digui el seu nom
Perquè els perdedors ara, després seran els quals guanyin
Perquè els temps estan canviant
Vengen senadors, congressistes, per favor considerar la cridada
No es quedin en l'entrada, no bloquegin el corredor
Perquè ell que està ferit serà el qual s'ha d'embussar
Hi ha una batalla fora i s'està bramant
Aviat vibrarà les teves finestres i sacsejaran les teves parets
Perquè els temps estan canviant
Vengen mares i pares al llarg de la terra
I no critiquin el que no poden entendre
Els seus fills i les seves filles començant el seu mandat
El seu vell camí està envelliment ràpidament
Per favor excloguin-se del nou si no poden donar la seva mà
Perquè els temps estan canviant
La línia està dibuixada, el curs d'aquesta ja està modelat
El lent més tard serà ràpid
Així que el present ara, després serà passat
L'ordre s'està ràpidament esvaint
I el primer ara, després serà l'últim
Perquè els temps estan canviant.